Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky

Po zralé úvaze jsem se rozhodl přidat ještě jednu rubriku,kde bych vás rád informoval o novinkách a hlavně o nově přidaných fotografiích,abyste nemuseli "projíždět" celé stránky. Doufám,že to bude jen ku prospěchu.

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Září 2012

Prvním příspěvkem je oznam přidání tří nových fotografií z archivu Lídy Kozlové,dvě v sekci Horní orlice-sken pohledu bývalého hostince, a jedno foto v oddílu Škola-školka.

Co se týče událostí ze života orlického,dokončovací práce na cyklostezce finišují (foto dodám),v areálu požární zbrojnice započala výstavba "multifunkčního" přístřešku,po celé délce Dolní Orlice proběhlo zaměření a vyznačení vodovodního řádu kvůli (doufejme) brzké výměně.

    .................................................................................................................................................................

Listopad 2012

Vyhrabal jsem další tři fotografie z našeho rodinného a mého archivu-po jedné do "Lidé","Dolní Orlice" a jednu do"Zaujímavosti v okolí".

Co se týče cyklostezky,tak mostek v Králíkách,kde stezku protínal plynovod,je už osazen a nebrání již nic v otevření a užívání.

      ...............................................................................................................................................................

                   Přepis příspěvku zaslaného panem Boháčkem z Chomutova.

                   ------------------------------------------------------------------------------------

Posílám jednu zajímavost z dob našich pobytů v Horní Orlici. Z vrchu U větráku teče potok který pokračuje okolo chalupy Ruprichů a tvoří pak Tichou orlici . U Ruprichů snad ještě je místo – studánka kde pan Ruprich a Jelenovi brali vodu /pitnou/. Dříve tu byla dokonce dřevěná boudička kde byla studánka obložena zčásti mramorem /zbytky desek/, dalo se tu tudíž i koupat a provést hygienu .
    Bydlíme v Chomutově a tak tu v 70 a 80.letech nebylo zrovna zdravé podnebí .Naše děti Jan a Míša trpěli kožníma nemocemi ,většinou velkými bradavicemi . Lékař vždy chtěl tyto bradavice chirurgicky odoperovat , Míše dokonce hrozila amputace jednoho článku palce. V létě jsme tu vždy pobyli , děti se koupali ve vaničce či blbli ve studánce a vždy to byla voda z tohoto potoka . Do 10 dnů měli bradavice pryč a ostatní kožní problémy taky, dodnes nemají žádné derma problémy. Lékaři tomu nevěřili . Tento případ nebyl jediný – vozili jsme pak barely s vodou do Chomutova a řada dětí se taky vyléčila . Nechali jsme udělat rozbory u mě v práci a tam se zjistilo ,že voda obsahuje ionty zlata a stříbra , je mírně i radioaktivní .
    Takže si myslím , že zdejší vody jsou léčivé . Tenkrát jsem o tom napsal i do hotelu Alfa, že by to mohli využít k svému prospěchu ,ale ani neodpověděli. Možná byste tam mohli postavit boudičku jak tam stála dříve a upozornit turisty a zdejší , že se zde nalézá léčivý pramen . Ono i tom svědčí fakt , že v okolí se lidé dožívali pěkného věku .
Myslím , že nedaleko teče Zlatý potok ,takže to má taky souvislost nejen s kovem ,ale i možná že tyto potoky pomáhali.

                                                             Karel Boháček